lunes, 13 de junio de 2011

LOS VALENDAS - Discografia (1992-2006)

El nom de Los Valendas a dia d'avui no diu massa, especialment entre el nou públic. No gaudeixen d'un reconeixement clar i explícit; poques bandes s'enrecorden de citar-los com una font d'inspiració; els seus seguidors ni s'en preocupen de demanar el seu retorn o simplement crear un grup de fans al Facebook. Per no haver-hi, ni tan sols hi ha una pàgina mínimament actualitzada sobre la banda. A cap tenda trobaràs els seus discs; a Internet els pots trobar de segona mà i Munster Records en posa a la venda alguns, de tant en quan, en stock. Però què trist tot això, no? I més sabent que Los Valendas es poden considerar com una dels millors grups mallorquins dels 90's; un grup DE CULTE reverenciat per molta gent de la península i part de l'estranger. Trist, per tant, que siguin els de fora qui recordin i reivindiquin un grup de casa, però bé... Això és una història tan llarga com complexa.

Sempre se'ls vincula amb la denominació Power-Pop, però certament, el llegat de Los Valendas agafa influències d'un bon grapat de bandes: beu, per exemple, de les melodies dels Beatles, de les genialitats electro-acústiques de The Byrds o el ganxo arrogant de Big Star. Però també ho fa de referents més contemporanis, com Violent Femmes, REM, o fins i tot Elvis Costello. Aquesta mescla tan ben elaborada, tan elegant i tan personal, només podia venir de dos músics experimentats i carismàtics: Xavier Escutia (Zincpirithione, La Granja) i Toni Noguera (Zincpirithione, Ex-Crocodriles).

Los Valendas van ser un grup amb una forta projecció nacional gràcies al segell madrileny Munster Records, que edità pràcticament la totalitat del seu catàleg discogràfic, sobretot el de la seva època daurada (la primera meitat dels 90's). El que he fet avui és recopilar tot el material que ha enregistrat la banda des de 1992 fins 2006. Si un el que cerca és iniciar-se en la discografia de la banda, tal vegada el més recomenable és començar amb el recopilatori "Greatest Flops" (2002), un agradable repàs per la trajectòria del grup mitjançant setze de les seves cançons més representatives, juntament amb algunes re-gravacions. Ara bé, el gruix, el tresor, la major aportació que han fet aquesta banda illenca ve en forma d'una trilogia quasi-perfecta que formen "Turtle Friend" (1992), "One, Two... Three" (1993) i "World Underwater" (1995); tres àlbums essencials en la història del Pop-Rock mallorquí i que inclouen alguns dels moments més memorables del Power-Pop espanyol dels 90's. Ens queda per aquí un altre disc d'estudi,   "Sugar Coated Lies", enregistrat el 2002 i publicat el 2006 i a on s'incorpora a Los Valendas Lluís Albert Segura (L.A., Glycerine, The Nash), un treball que, si bé manté el nivell, no va tenir la repercusió o impacte dels primers LP's.

...Completistes, atenció! A aquest enorme arxiu (més de 600 MB!) hi he adjuntat una sèrie de perletes com els EP's "Purple Friend" (1992) o "The Summer Of The Jellyfishes" (1995), el single 7" "Narrow Mind Kids" (1993) o l'estrany "What fun", un split en format flexi-disc que edità Munster l'any 1993 per la revista Rock Deluxe. Però encara n'hi ha més: hi trobem la cançó "Watch the sunrise" que Los Valendas ficaren a un disc tribut al tristment desaparegut Alex Chilton, o la versió de "The Waiting" d' un disc tribut a Tom Petty editat l'any 2005 i on també hi participaren Sexy Sadie, GlycerineElliot Murphy, entre d'altres.


 Los Valendas - Purple friend (1992) - EP

Los Valendas - "Turtle Friend Extended" (1992)

Los Valendas - Narrow Minded Kids (1993) - Single 7"

Los Valendas - "One, Two... Three" (1993)

Los Valendas - "What Fun!" (1993) - Split single

Los Valendas - "World Under Water" (1995)

Los Valendas - "The Summer Of The Jellyfishes" (1995) - EP

Los Valendas - "Greatest Flops" (2002)

 VVAA - "A Tribute To Tom Petty By Free Pop Records" (2005)


 Los Valendas - "Sugar Coated Lies" (2006)


4 comentarios:

  1. Hola, por favor, podrías volver a resubir la discografía de Los Valendas, por favor? A día de hoy sus discos son casi imposible de conseguir.

    Muchas gracias.

    Un saludo.

    ResponderEliminar
  2. resubelo por favor gracias

    ResponderEliminar
  3. https://soundcloud.com/losvalendas

    ResponderEliminar
  4. http://rhpo-sitivo.blogspot.com.es/search?q=Los+Valendas

    ResponderEliminar